Hop til hovedindholdet

FOF logo

Inspirationsaften om bæredygtighed, København


Dato og tid

Tirsdag d. 22. oktober 2024 kl. 17:00 til 20:30

Tilmeldingsfrist

Tirsdag d. 22. oktober 2024 kl. 14:00

Sted

Kofoeds Skole, Holmbladsgade 120, 2300 København S Kofoeds Skole
Holmbladsgade 120
2300 København S

Inspirationsaften om bæredygtighed, København


Inspirationsaften om bæredygtighed for undervisere og medarbejdere i aftenskolen

Med denne inspirationsaften ønsker vi at give dig input til, hvordan du kan arbejde med bæredygtighed i undervisningen - og derhjemme.
 
Alle aftenskoleundervisere og interesserede medarbejdere og ledere er velkomne.
 
Du kan læse mere om programmet for aftenen nedenfor.

Program
Kl. 17:00 - 17:10: Velkommen
Kl. 17:10 - 18:15: ”Hvordan kan du gøre hverdagen mere bæredygtig?”, foredrag v/ Peter Tanev
Kl. 18:15 - 19:00: Mad & drikke-pause
Kl. 19.00 - 20:15: Workshops (læs mere nedenfor)
Kl. 20:15 - 20:20: Find tilbage til plenumlokalet
Kl. 20:20 - 20:30: Fælles afslutning og tak for i aften


Foredrag: "Hvordan kan du gøre hverdagen mere bæredygtig?"
v/ Peter Tanev, meteorolog og TV-vært.

Med udgangspunkt i klimaændringer og klimaet generelt, bliver der i dette foredrag taget fat på, hvor meget vi mennesker “fylder” på jordkloden, og hvad du kan gøre for at mindske dit CO2-aftryk. 

Dette foredrag skal ikke forstås som en “løftet pegefinger”, men tværtimod en aha-oplevelse omkring hvor stort et aftryk vi som mennesker egentlig sætter på kloden hver dag, for alle personer sætter et CO2-aftryk, hvilket har en mærkbar betydning for klimaet i nu- og fremtiden.

I foredraget lærer man, i hvilket omfang man selv kan gøre hverdagen mere bæredygtig med konkrete eksempler. 

Peter gør dig i foredraget klogere på, hvad ændringerne i klimaet har af konsekvenser for Danmark. Herunder hvordan vores måde at leve på påvirker kloden, atmosfæren og klimaet. Hvor meget mad smider du ud? Hvor meget CO2 går der på en flyrejse til Barcelona? Hvor meget skrald producerer du hvert år? Hvad sker der egentlig med det danske vejr?  Det er blot et uddrag af de spørgsmål, som du kan forvente at få svar på i dette foredrag. 

Som sædvanligt bliver det hele leveret med Peter Tanevs humoristiske tilgang til klima, vejr og naturvidenskabelig formidling.
 

Vælg mellem 3 workshops

I nedenstående workshops møder du dine kolleger i en munter, arbejdsom og inspirerende atmosfære, og du går hjem med konkrete ideer og råd til, hvordan du får mere bæredygtighed ind i din undervisning og/eller hverdag.
 
Du kan vælge én af nedenstående workshops, da de foregår samtidig:
 
Workshop A: Være- og bæredygtighed i et yogisk perspektiv 
v/ Emmamaria Vincentz, yogaunderviser og indehaver af "Det lille yogahus", KBH

Hvad har yoga, være- og bæredygtighed til fælles? – Og hvordan kan det at stå på hovedet, trække vejret dybt og meditere på nogen måde hjælpe med at modvirke klimaforandringer og gøre jorden til et bedre sted at være for alle levende væsner ? 
Og måske endnu vigtigere; kan yoga inspirere os til at leve i harmoni med hinanden (dyr og mennesker) og forvalte jordens kostbare ressourcer med større respekt, fred og bevidsthed.?
Dette er et spørgsmål, som kræver større dialog, og naturligvis ikke kan løses på 1 time og 15 min. Men på workshoppen giver Emmamaria sit bud på hvordan, hvornår, hvad og hvorfor, set ud fra sine mange års erfaring med at leve efter de oldgamle yogaskrifter og den naturlige sundhedsvisdom i undervisning og hverdagen generelt. 
 
Denne erfaring samt små dryp af lavpraktiske ideer og inspiration, deler hun rigt ud af på denne interaktive workshop, som formidles med stort engagement via storytelling, paralleller til børneyoga, historier fra hverdagen, let teori samt helt lavpraktiske øvelser.
Der tages udgangspunkt i deltagernes daglige praksis – uanset fag - og de problemstillinger og spørgsmål, der måtte være og opstå.
 
Du vil gå hjem med en følt fornemmelse af hvordan disse tanker og praksis kan omsættes i egen undervisning som små dryp, samt forstå principper bag - og den større helheds-og bevidsthedstanke.
 
Om workshopunderviseren
“Yoga for mig er det sted, hvor alt er som det skal være”
Emmamaria er pionær indenfor yoga til børn og unge i Danmark og har undervist siden 2001 og haft yoga i sit liv siden hun var 20 år. Med en lang række yogalærer- og terapeutiske uddannelser bag sig fører hendes store nysgerrighed og et brændende ønske om at hjælpe sine medmennesker, hende rundt i landet for fortsat at studere og udvikle sig.  Hun er en efterspurgt underviser og oplægsholder, der med stor indlevelse og humor, formidler at yoga er mere end en øvelse.  
Som mor til 3 unge, hvoraf en har særlige behov, er hun passioneret for at støtte denne målgruppe og deres voksne,  mærke hvad der er sandt og sundt og kunne finde mere ro til at vokse og gro. Ikke bare indeni, men også i samspil med hinanden, i forhold til naturens ressourcer og i verden.
Emmamaria arbejder målrettet for at gøre Yoga og Ayurveda (Indiens sundhedsvidenskab) -til en naturlig del af kultur og praksis i hhv. uddannelses- og sundhedssystemet, for større kompetence, ansvarlighed og bevidsthed. Dette bl.a. ved at uddanne børneyogalærere og sundhedsfaglige, samt tilbyde Ayurveda - aroma og yogaterapi til private.  Hos Emmamaria er du i trygge hænder,  kan sænke skuldrene og lade roen krybe ind under huden
 

Workshop B: Sprogfagenes rolle i bæredygtig udvikling
v/ Lars Arndal, danskunderviser og medforfatter til bogen: ”Håbets og handlingens Pædagogik” (2021)

At arbejde med bæredygtighed i sprogundervisningen kan være både relevant og engagerende. Denne workshop handler om at forbinde sprogfærdigheder med aktuelle globale udfordringer inden for bæredygtighed. Den er delt op i tre dele:

1. Først ser vi nærmere på, hvad bæredygtighed egentlig betyder, og hvordan undervisning dannelsesmæssigt kan hjælpe os med at skabe en bedre fremtid.

2. Derefter fokuserer vi på praktiske undervisningsmetoder, der kan understøtte arbejdet med undervisning for bæredygtig udvikling.

3. Til sidst udveksler vi idéer. Vi diskuterer, hvordan vi i vores egen undervisning kan inddrage ordforråd, kulturelle perspektiver, interkulturelle emner, projektarbejde, faglige debatter og tekstskrivning som en del af arbejdet med undervisning for bæredygtig udvikling.

 
Workshop C: "Trash Tegning" (denne workshop er desværre aflyst)
v/Kristian Hoff Østergaard 
 
Ved brug af indsamlet affald bliver vi introduceret til, hvordan simple tegneteknikker kan forvandle skrald til kreativ udfoldelse og kunst. Underviseren viser og fortæller, hvordan han bruger affald i sin undervisning, og dermed sniger samtalen om bæredygtighed ind ad bagvejen, i en skabende aktivitet der i sig selv fremmer fordybelse, ro og mental trivsel. Vi tegner alle med, og ender aftenen med vores helt egen unikke skraldekunst.
Underviseren har affald, blyanter, papir etc. med, men medbring også gerne dit eget - også affald!
 

Deltagelse i inspirationsaftenen er gratis, men vi forebeholder os ret til at opkræve et no-show-fee på 200 kr., hvis du efter tilmelding udebliver uden at give os besked.
 
Arrangementet er støttet af Kulturministeriets pulje til udvikling af lokal folkeoplysning

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >

Kontaktinformation til arrangør

FOF
Nina Bak

Tlf: +45 40114242
nb@fof.dk

Kontaktinformation til arrangør

FOF
Nina Bak

Tlf: +45 40114242
nb@fof.dk